به گزارش خبرنگار مهر، توت که اجرای تعزیه در آن قدمتی طولانی دارد، طی سالهای اخیر نه تنها میزبانی علاقمندان به اهل بیت (ع) در روزهای پایانی ماه صفر بوده است، بلکه صدها مهمان و گردشگر خارجی این ایام را برای سفر به یزد برای تماشای تعزیه عقدا انتخاب می کنند.
روستای توت که فقط 50 نفر جمعیت دارد این روزها میزبان گروه های تعزیه ای است که برای تماشای هنر آیینی آنها سالانه 20 هزار نفر به این روستا عزیمت می کنند.
روستای توت که تنها 50 نفر جمعیت دارد در ایام پایانی ماه صفر و سوگواری ائمه اطهار (ع) جمعیتی بالغ بر 20 هزار نفر از شهرهای مختلف کشور و حتی خارج از کشور را میزبانی می کند |
آیین تعزیه توت در حسینیه ای در این روستا برگزار می شود که قدمتی بیش از 160 ساله دارد و قدمت روستا، تعزیه و حسینیه در کنار هم جذابیت های بسیاری برای علاقمندان به هنر تعزیه ایجاد کرده است.
یک محقق اردکانی در این زمینه به خبرنگار مهر گفت: تعزیه در بسیاری از نقاط اردکان از جمله روستای توت موروثی است و مردم این منطقه تعصب خاصی بر اجرای تعزیه دارند.
نادر پیری اردکانی افزود: مراسم تعزیه تا پایان ماه صفر در نقاط مختلف اردکان از جمله روستای توت به طور مرتب برگزار می شود و در سه روز پایانی ماه صفر این مراسم با ویژگی های خاصی در روستای توت برگزار می شود.
وی با اشاره به اتحاد ویژه ای که بین مردم برای برگزاری مراسم تعزیه وجود دارد، اظهار داشت: این اتحاد و همدلی رونق خاصی به تعزیه مردم اردکان به ویژه در بخش عقدا و توت بخشیده است و مهمانان داخلی و خارجی که برای دیدن تعزیه به این مناطق سفر می کنند، اوج همبستگی را در میان مردم این مناطق مشاهده می کنند.
پیری اردکانی یادآور شد: تعزیه به همین شکل امروزی از زمان صفویه تاکنون در عقدا در حال برگزاری است و هر یک از طوایف عقدا وظیفه ای را از آن زمان بر عهده گرفته اند و تاکنون نیز به صورت موروثی آن را بر عهده دارند و تلاش می کنند به بهترین نحو و به روش پیشینیان خود اجرا کنند.
متون تعزیه توت اصالت دارد/ عدم ورود افراد غیربومی به اجرای تعزیه های عقدا
وی ادامه داد: متونی که در تعزیه اردکان به ویژه توت مورد استفاده قرار می گیرد، از اصالت خاصی برخوردار است و به همین دلیل است که مشتاقان بسیاری را به سمت خود جذب کرده است.
پیری اردکانی با اشاره به اینکه مردم در این مناطق نسبت به ورود افراد غیربومی به اجرای تعزیه واکنش نشان می دهند، عنوان کرد: به نظر می رسد تا زمانی که این تعصب وجود دارد، تعزیه در عقدا و توت همچنان اصیل باقی بماند.
امام تعزیه توت در روزهای رحلت پیامبر اکرم (ص)، شهادت امام حسن مجتبی (ع) و شهادت امام رضا (ع) حال و هوای ویژه ای دارد.
عده زیادی از مردم با پای پیاده به محل برگزاری تعزیه می آیند و نذورات خود را نیز به حسینیه توت می آورند.
در مراسم تعزیه با پخش آش نذری که آش های سنتی یزد است از مردم پذیرایی می شود و به جای چای از گل گاو زبان به عنوان نوشیدنی گرم برای پذیرایی از عزاداران اهل بیت (ع) استفاده می شود.
ثبت تعزیه توت در فهرست آثار ملی
تعزیه توت از آن جهت که در ایام پایانی ماه صفر با حضور تعزیه خوانان مطرح کشور برگزار می شود، از شکوه و جذابیت خاصی برخوردار است.
تعزیه توت از سال 88 به عنوان سومین اثر معنوی استان یزد به ثبت رسیده است و پس از آیین های عزاداری ندوشن و تفت به شماره 53 در فهرست آثار ملموس معنوی کشور به ثبت رسید.
روستای توت در شمال شرقی و در فاصله 60 کیلومتری شهر اردکان واقع است.
نظر شما